sâmbătă, 4 octombrie 2014

Lefkada (2014)

ALBASTRU DE LEFKADA (17-20 septembrie)

Puteti citi varianta cu imagini a povestirii (în format pdf) accesând acest link.

Am învățat să apreciem plajele cu pietre, care ne plac uneori mai mult decât cele cu nisip. Ne-au plăcut fețele de masă din hârtie de la taverne, cu harta insulei pe care sunt marcate cele mai importante obiective turistice. Și eventual cu o urare de bun venit.

Vacanța noastră a numărat două zile pline în Lefkada (3 nopți) și 6 zile pline (7 nopți) în Kefalonia. Plus vreo 4 zile pe drum – una la dus, una pentru transferul între insule și două la întoarcere. Am fost împreună cu Ioana și Bogdan, prietenii de la Maxi Tourism, care s-au ocupat de rezervări. Ne-a plăcut mult Grecia la final de septembrie, căci este mai ieftin, mai răcoare, mai putina lume pe plaje, iar drumurile sunt mai libere.

Pornim din București miercuri cu noaptea în cap. Podul peste Dunăre de la Giurgiu s-a ieftinit, însă tot nu merită cei 13 lei cât costă acum (față de 2 euro cât ne cer bulgarii la întoarcere) la cât de prost este carosabilul pe jumătatea românească. Peste tot în Bulgaria motorina este mai ieftină decât la noi și se poate plăti cu cardul fără probleme. De această dată vama din Makaza a fost superficială și rapidă, așa cum ar trebui să fie întotdeauna. La fel ca în urmă cu doi ani, când vizitaserăm Zakynthos, mergem pe autostrada Egnatia Odos, care pornește din portul Igoumenitsa (în vest) și ajunge până la granița cu Turcia. Finalizată în urmă cu câțiva ani și botezată după Via Egnatia, drumul antic roman ce lega Roma de Constantinopol, autostrada traversează munții prin intermediul a zeci de poduri, viaducte și tuneluri. Între Komotini și Ioannina am plătit 13,2 euro. Ar fi fost frumos dacă am fi avut timp să ocolim puțin până la Igoumenitsa pentru a trece prin Parga, stațiune în stil venețian la malul mării. Sau măcar să fi făcut o pauză scurtă pe drumul nostru, la marginea fascinantei păduri din zona Potamia - Panagia. La sud de Preveza traversăm tunelul subacvatic (3 euro) ce leagă cele două maluri ale golfului Ambracian. Dincolo de Aktio, tot spre sud, trecem pe lângă aeroportul care deservește Lefkada. Preocupați să nu ratăm podul de acces pe insulă, aruncăm doar o privire fugitivă către cetatea venețiană Agia Mavra (Santa Maura), construită în secolul 14, pentru a apăra drumul de acces pe insulă. Am citit pe amfostacolo.ro (pe care l-am studiat intensiv înainte de vacanță și de unde am preluat mai multe informații pe care le povestesc aici) că priveliștea de pe ziduri este deosebit de frumoasă, la fel ca și bisericuța din interior. Intrarea ar fi gratis, iar ghidul oferă explicații și broșuri.

Lefkada (www.lefkada.gr), insula din Marea Ionică în vestul Greciei, locuită de pe la mijlocul mileniului patru î.Hr., a fost lipită de continent cam până prin secolele 6-7 î.Hr., când corintienii au săpat un canal (lat de vreo 25 m) pentru a ușura trecerea vaselor. Acum legătura cu continentul se face printr-un pod metalic mobil, de circa 50 m lungime, care se ridică din oră în oră pentru a permite trecerea ambarcațiunilor. Poate și datorită acestui tip de acces, Lefkada (insula de 35 km lungime, 15 km lățime și cu vreo 117 km de coastă) este mai frecventată de turiști comparativ cu vecinele sale mai întinse, insulele Kefalonia și Zakynthos. Însă la fel ca și acestea, este adesea zguduită de cutremure. Este preponderent stâncoasă, dar înălțimea munților Stavrota/Elati nu depășește 1.200 m. Lefkada este acoperită cu păduri de pini și chiparoși, plantații de măslini, livezi de lămâi. Are, de asemenea, mulți bananieri, smochini, rodii, leandri, palmieri și multe flori sălbatice. Se pare că pe insulă nu ar exista râuri, ci doar izvoare și pârâiașe. Este renumită pentru mierea de cimbrișor și de flori de portocal. Pe insulă există câteva supermarketuri și foarte multe magazine locale. Administrativ, „regiunea” Lefkada include un arhipelag de vreo 24 de insule și insulițe.

După ce trecem peste podul mobil, mergem pe o fâșie îngustă de uscat, cât să încapă strada, care desparte apele canalului de cele ale lagunei Gyra. La capătul ei, intrăm în capitala Lefkas, unde trăiesc cei mai mulți dintre cele câteva zeci de mii de locuitori ai insulei. Orașul a fost destul de afectat la cutremurul din 1953. Port mare, unul dintre cele mai moderne din Grecia, plin de ambarcațiuni (poate găzdui circa 600 de vase). Orașul are multe magazine, taverne și posibilități de cazare. Este foarte animat, mai ales seara. Găzduiește anual, în august, un festival internațional de folclor, cu o tradiție de circa 50 de ani. Cei interesați pot vizita muzeul de folclor din centrul orașului.

Ieșim din Lefkas și mergem pe coasta de est, blândă și calmă, până la Nikiana. Pe drum întrezărim din când în când, printre casele împodobite cu flori, plaje micuțe sau golfulețe în care sunt ancorate bărci. Găsim rapid Hotel Eleana (www.hotel-eleana.gr), foarte aproape de șoseaua principală. Hotelul este frumos, camera spațioasă și curată; ne simțim bine din primul moment. De fapt, este vorba de un studio, care a costat 117 euro pentru 3 nopți (datorită unui very-early booking și finalului de sezon). Plasa împotriva țânțarilor de la geamuri și de la ușa balconului s-a dovedit foarte utilă. La recomandarea doamnei de la recepție, foarte amabilă, luăm cina într-o localitate din apropiere, Ligia, la Taverna Koutuchi. Primim fructe, prăjitură și tsipouro din partea casei. Ne-a plăcut mult aici, ne-am simțit foarte bine, exceptând numeroșii țânțari, foarte hotărâți să se hrănească în același timp cu noi. Ligia este cel mai important centru de pescuit al insulei. Spre nord, în satul vecin, Kariotes, pot fi admirate salinele maritime Alexandros.

Bogdan și Ioana, care mai fuseseră în Lefkada, se oferă să ne fie ghizi, așa că mergem cu mașina lor în ambele zile petrecute pe insulă. În Lefakada drumurile sunt în general bune. Șoseaua care o înconjoară are circa 80-100 km. Distanțele nu sunt mari, căci între capitala Lefkas (în nord) și Vasiliki (portul din sud) sunt circa 35-40 km. În mai toate localitățile am văzut panouri care indică distanța până la capitală. În partea de vest a insulei, unde coasta este mai stâncoasă, accidentată, dar și mai spectaculoasă, șoselele sunt adesea înguste și întortocheate, cu serpentine și „ace de păr” în pantă mare. Astfel de porțiuni se întâlnesc mai ales prin satele mici, cu casele înghesuite unele în altele, și pe drumurile ce coboară către plajele din vest. În linie dreaptă, aceste plaje se află foarte aproape de localitățile din jur, însă satele sunt situate la înălțimi mari (300-400 m), deci coborârea este destul de abruptă. Vara, în plin sezon, se adaugă și aglomerația aferentă. Așadar, traseul cel mai bun și rapid între Lefkas și Vasiliki este pe coasta de est, unde șoseaua este mult mai largă. Am citit că multe din drumurile ce străbat munții, legând estul și vestul insulei (și trecând adesea prin satul Karya), deși pitorești și cu peisaje spectaculoase, sunt riscante, căci te poți rătăci sau poți nimeri pe un drum prost. Chiar dacă trecătorile peste munte par mai scurte, acestea sunt șerpuite și înguste, urcă și coboară destul de mult, astfel încât drumul ce înconjoară insula pare a fi cel mai rapid. Conform unei informații citite pe net, cele mai bune drumuri prin munți sunt cele marcate cu linie continuă dublă, galbenă, urmate de cele care au o singură linie continuă, albă, iar cele fără marcaj nu duc nicăieri sau sunt stricate. Poate data viitoare când ajungem pe insulă verificăm informația.

Cât despre plaje, cele de pe coasta de est, din Ligia, Nikiana, Perigiali și Nydri, sunt mai mici și cu pietre, însă ușor accesibile, curate, amenajate, cu taverne și umbră, recomandate familiilor cu copii. Intrarea în mare este lină, iar apa de culoare verzuie este limpede, caldă, liniștită, fără valuri și curenți (poate și datorită apropierii de continent). Uneori pot fi văzute aici vietăți marine. Localitățile sunt foste sate pescărești, cu vedere spre arhipelagul de insule din jur și spre munții Greciei continentale. Acum ele sunt stațiuni frumoase, cu taverne, magazine și multiple posibilități de cazare. Astfel, atmosfera, mai ales seara, este mult mai animată pe coasta de est, căci în vest localitățile sunt mai mici. Însă pe cealaltă parte a insulei, pe coasta vestică, se află renumitele plaje, spectaculoase, cu peisaje deosebite datorate în mare măsură combinației munte-mare și vestitului “albastru de Lefkada” pe care îl are apa mării. De fapt, este vorba de o gamă largă de culori, de la turcoaz la albastru indigo. Plajele sunt mai mari, mai sălbatice și mai greu accesibile – la unele se ajunge doar pe apă sau mergând pe jos. Marea este adesea agitată și învolburată, cu valuri mari (bune pentru talasoterapie), curenți puternici și ape adânci. Deseori apa se adâncește brusc, forte aproape de mal. Uneori poate este mai bine să intri în fugă, pentru a ajunge rapid la apa adâncă, fără să rămâi prea mult în bătaia valurilor de la mal, care te doboară ușor și te pot lovi cu pietrele pe care le pun în mișcare. Există porțiuni de nisip pe unele plaje, însă majoritatea au pietre, mai mici și mai mari, sau amestec de nisip și pietriș. În general, pentru plajele din Lefkada se recomandă papucii de apă și eventual ochelarii de snorkeling. Nisipul din mare și valurile nu sunt bune pentru snorkeling, deci vizibilitatea sub apă este în general redusă pe plajele din vest, ca Porto Katsiki, Egremni sau Kathisma. În schimb, pentru snorkeling se recomandă lumina solară cât mai puternică și eventual niște mâncare aruncată peștilor.

Joi dimineață, după micul dejun de la hotel, foarte variat, consistent și gustos, mergem la Vasiliki să cumpărăm bilete de feribot pentru sâmbătă, către Kefalonia. Șoseaua șerpuiește printre dealuri, iar peisajul este superb în sudul Muntelui Elati – a cărui panoramă este impresionantă din această parte a insulei. Ajungem în port puțin după plecarea feribotului Captain Aristidis, așa că găsim închis chioșcul de bilete. Pe el este afișat numele unei agenții de turism. O găsim ușor pe străduța îngustă din zona comercială, în imediata apropiere a portului. O doamnă amabilă ne vinde biletele pentru care plătim 56 euro (40 mașina și 8 pentru fiecare adult), posibil cu câțiva euro mai mult decât la chioșcul din port. Ne plimbăm puțin prin stațiunea mică și cochetă, plină de vegetație. Este un fost sat pescăresc, situat într-un golf larg, înconjurat de un decor natural bogat. Vasiliki are hoteluri cu vedere spre mare, un supermarket, un camping și o biserică din piatră, cocoțată pe un deal. Din portul liniștit, dotat cu far, dig, piațetă și monument, plin de ambarcațiuni, se plecă cu vaporașul (taxiboat) spre renumita plajă Agiofili, din apropiere, se fac croaziere până la plajele Porto Katsiki și Egremni sau pe insulele vecine, iar cu feribotul se ajunge în Kefalonia sau Ithaca. În zona portului, tavernele sunt înșirate pe faleză, pe marginea apei. Se merge cu mașina printre taverne și terase, acesta fiind singura cale de acces către feribot sau plaja Agiofili, spre est. Din ce am citit, vechea așezare de lângă port s-a extins până aproape de Ponti, sătucul din extremitatea vestică a golfului. Acolo se află și plaja orașului Vasiliki, cu hoteluri și taverne, populară în Europa pentru condițiile bune de windsurfing și alte sporturi de apă cu ambarcațiuni nemotorizate, pentru care există centre de închiriere și de instruire. Se pare că, în această zonă, configurația terenului face ca forța vântului să crească treptat în cursul după-amiezii. Plaja este lungă și îngustă, cu nisip si pietriș mărunt, amenajată. Apa este limpede, însă nu are culoarea de la plajele din vestul insulei, iar intrarea în mare este lină, cu valuri mici. Cât despre plaja Agiofili, ca o paranteză, de la chioșcurile de bilete pentru feribot se urcă pe un drum spre stânga, semnalizat printr-un indicator. Asfaltat doar la început, drumul este accesibil cu mașina până în dreptul unei mici parcări neamenajate, după care se îngustează. Se continuă pe jos, prin pădure, 10-15 minute, iar la final se coboară niște trepte. Străjuită de stânci, plaja Agiofili este formată din două golfuri retrase, micuțe și pitorești. Neamenajată și uneori aglomerată. Pietricele albe pe plajă și în apa limpede, cu pești și scoici, fără multe valuri. În precedenta lor vizită pe insulă, Ioana și Bogdan fuseseră la Agiofili. De data asta nu avem timp să mergem, căci ne îndreptăm spre plajele din vest.

La câțiva kilometri dincolo de Ponti, ajungem în satul Agios Petros. Sincer să fiu, nu prea am fost atent la traseu, bazându-mă pe talentul de șofer al lui Bogdan de a găsi drumul. Așa că nu mai știu dacă în drumul nostru spre Athani am trecut prin Komilio și/sau Dragano, sau am luat-o pe scurtătura spre Dragano de după ieșirea din Agios Petros. Sat pitoresc de munte, cu multe vile și studiouri, Athani este cea mai apropiată localitate de celebrele plaje Porto Katsiki (la 9 km), Egremni și Gialos. Are taverne și terase de unde se poate admira Marea Ionică. Pe marginea drumului comercianții vând renumita miere de Athani, din cimbrișor și pin, ulei de măsline, pasteli (susan cu miere), mandolato (nuga de migdale cu miere), soumada (băutură răcoritoare din migdale), vin din soiurile locale Bertzami și Bardea, toate produse de localnici. La sud de Athani oprim mașina într-un loc amenajat peste drum de Taverna Oasis. Privim marea de la înălțime și admirăm pentru prima oară incredibila culoare a apei, faimosul albastru de Lefkada. Drumul ce coboară spre plaja Porto Katsiki (Portul Caprei) este semnalizat și asfaltat. După câteva viraje în ac de păr ajungem în parcare (3 euro). Ne imaginăm că în sezon aceasta este total neîncăpătoare, iar oamenii lasă mașinile pe marginea drumului, îngreunând accesul. Este poate cea mai celebră plajă a insulei (comparată adesea cu Navagio din Zakynthos), cea mai vizitată și fotografiată, și una dintre cele mai cunoscute din Europa, datorită culorii mării și măreției peisajului, probabil cu niște apusuri magnifice. Suntem la circa 40 km de capitala insulei. Plaja este îngustă, o înșiruire de mici golfulețe, formate de conturul stâncii albe care o străjuiește. Din zona parcării, toaletelor și a celor câteva taverne, care pot livra comenzile direct pe plajă, se coboară circa 100 de trepte. Plaja este neamenajată, fără șezlonguri și umbrele, cel puțin în zona în care am fost noi, în capătul ei nordic, acolo unde se termină scările. Trecerea spre restul plajei se face prin apă, pe la baza stâncii înalte, din cauza căreia soarele apare aici abia spre finalul dimineții. În unele zile, vântul, curenții marini puternici și valurile mari, care probabil mătură cu ușurință îngusta plajă, împiedică acostarea vapoarelor de croazieră ce aduc turiștii care umplu plaja, mai ales în jurul amiezii. În ziua în care am ajuns noi marea era calmă. Un vapor este ancorat la doar câțiva metri de mal, apa adâncindu-se brusc. Este foarte cald pe plaja cu pietricele și nisip, în bună măsură din cauza stâncii care se încălzește de la soare. Astfel, oamenii se înghesuie în micile intrânduri cu umbră de la baza stâncii. Urcăm înapoi și ne răcorim cu o bere și un frappe la una din terasele cu vedere spre mare. În capătul parcării, mergem pe un podeț, amenajat cu trepte și balustrade înalte, care facilitează accesul pe creasta îngustă a unui pinten de stâncă ieșit în mare, ce închide ca un arc partea de nord a plajei. De la înălțimea punctului de belvedere admirăm întreaga plajă, iar spre nord vedem o parte din coasta vestică a insulei, spre plajele Egremni și Gialos. Sub noi, marea inundă câteva grote de la baza stâncii. Din păcate, nu avem timp să mergem și la farul de la capul Lefkatas (sau Doukato), din extremitatea sud-vestică a insulei. În dreptul tavernei Oasis, acolo unde ne opriserăm să admirăm marea de la înălțime, drumul se bifurcă. Noi urmaserăm calea din dreapta, către Porto Katsiki. Spre stânga, drumul este asfaltat până aproape de far și este străjuit de un relief stâncos, cu peisaje pitorești. Construit pe la sfârșitul secolului 19 pe locul unui fost templu al lui Apollo, farul este încă funcțional. O cărare duce spre stâncile albe, abrupte și înalte de vreo 70 m, din cel mai sudic punct al Lefkadei. De aici se pot admira atât partea sudică a insulei cât și coasta vestică, dar și insulele Kefalonia și Ithaca, spre sud. Priveliștea este încântătoare, iar răsăriturile și apusurile sunt probabil superbe. După unele păreri, insula își datorează numele acestui cap, denumit în antichitate Lefkos Petra (Piatra Albă) sau Lefkas Akra (Capătul Alb) – lefko însemnând alb. Drumul spre far trece pe lângă mănăstirea Agios Nikolaos, datând din secolul 17. Mănăstirea este închisă și se pare că toate documentele, icoanele și celelalte valori se păstrează la muzeul mănăstirii Faneromeni, din nordul insulei.

Plaja Egremni (Pescărușului), un alt simbol al insulei, se află la câțiva kilometri spre nord de Porto Katsiki. Înainte să reintrăm în satul Athani, un panou ne spune să o luăm la stânga. Coborâm pe un drum îngust și sinuos, cu câteva serpentine. Aproape de capătul drumului asfaltul se termină. Oprim într-o mică parcare cu plată (vreo 2 euro parcă), neasfaltată. Este cu siguranță plină în sezon, când se poate înainta cu greu printre mașinile parcate pe marginea drumului îngust și în pantă. Trecem de taverna cu belvedere și coborâm faimoasele 350 de trepte ("stairway to heaven", cum scrie pe un indicator). Acestea fac posibil accesul de pe stâncile înalte și abrupte care înconjoară plaja și păstrează umbra până spre prânz. Priveliștea de pe treptele de beton (cu excepția celor de deasupra plajei, construite pe un eșafodaj din lemn) este deosebită. Plaja este mult mai mare decât cea de la Porto Katsiki, mai lungă și mai lată, cu nisip și pietricele. Amenajată cu șezlonguri și umbrele, un mic bar, însă fără toalete și coșuri de gunoi. Ca și la Katsiki, apa, la fel de limpede și cu aceeași culoare ireală, se adâncește destul de repede, iar uneori sunt valuri mari. Noi însă avem noroc de vreme bună, astfel că Ioana și Bogdan se bucură de prima baie din acest concediu. Admirăm marea de pe șezlonguri, sub umbrelă (7 euro), gândindu-ne că și aici apusurile sunt probabil încântătoare.

Plecăm de la Egremni și ne îndreptăm spre nord, următoarea noastră oprire fiind pe plaja Kathisma. Până acolo însă, mai sunt câteva obiective interesante, despre care am citit pe net și nu mă pot abține să spun câteva cuvinte. Așadar, din Athani se coboară circa 3,5 km pe un drum spectaculos, cu pante mari și ace de păr, până la una dintre cele mai frumoase plaje, sălbatica Gialos. Plaja este lungă și lată, cu pietricele mici inclusiv la intrarea, cam bruscă, în apa turcoaz. Se pare că nu are șezlonguri și taverne. În schimb, parcarea ar fi mare, inclusiv pentru rulote. Dincolo de localitățile Athani, Dragano și Komilio, urmează Kalamitsi, sat de munte tradițional, unul dintre cele mai vechi de pe insulă, pitoresc și liniștit, situat la vreo 300 m altitudine, cu câteva taverne în centru. De aici, semnalizat de indicatoare, un drum asfaltat, cu priveliște superbă, însă îngust și cu multe serpentine, coboară vreo 5 km. La capătul lui, o mică parcare deservește plajele Kavalikefta și Megali Petra, situate una în continuarea celeilalte, printre stânci, într-un mic golf pitoresc. Plajă micuță și liniștită, sălbatică și frumoasă, Kavalikefta este amenajată cu șezlonguri și umbrele și are un mic bufet. Pietriș și nisip, stânci prăvălite în apa limpede care se adâncește repede, același albastru. Spre sud se trece o punte de bolovani printr-o poartă stâncoasă și se ajunge la plaja Megali Petra – mai lungă, mai lată, mai frumoasă, mai liniștită și mai sălbatică, însă neamenajată. Plajă cu nisip, străjuită de un perete de stâncă. Pe o hartă văd că drumul spre Kavalikefta se bifurcă, ramura dinspre nord mergând la o altă plajă mică, Avali. La est de Kalamitsi, spre centrul insulei, se află încă două sate tradiționale de munte. Vechile localități, cu case din piatră și lemn, au fost construite sus pe versanții muntelui, departe de mare și ferite de privirile piraților de odinioară. Cocoțat la vreo 600 m altitudine, orientat către mare și amplasat aproape de șoseaua principală, satul Exantheia este înconjurat de pădure și are priveliști frumoase. Cina la taverna Rachi este recomandată de mulți turiști. Frumos amenajată, cu o parcare mică și în pantă, taverna are o terasă de unde se poate admira Kalamitsi la stânga, Muntele Elati spre dreapta, iar în față apusul soarelui în mare. La est de Exantheia, la vreo 500 m altitudine, se află Karya, cel mai vechi și important sat din Lefkada. Cu tradiție în arta populară, Karya păstrează multe din vechile obiceiuri ale locului. În fiecare an, pe 11 august, turiștii pot asista la reconstituirea ceremoniei unei nunți tradiționale lefkadiene. Cu case răspândite, străduțe înguste pietruite, multă verdeață, o piață centrală cu cafenele și terase la umbra arborilor seculari și cu o panoramă frumoasă a munților din jur, satul se însuflețește spre seară cu turiști și localnici. Are mai multe magazine de artizanat și un muzeu dedicat unei broderii specifice, unice în Grecia. Se pare că localnicii, care adesea pot fi văzuți pe stradă în haine tradiționale, produc aproape toată mâncarea și îmbrăcămintea în gospodăria proprie. Vând ulei de măsline, miere, vin, condimente, dar și covoare și unelte tradiționale. Prin sate, se pot cumpăra diverse plăcinte făcute de localnici – cu legume și plante aromatice, cu orez, cu paste sau cu dovlecei. În centrul insulei, la sud de Karia, drumul ce leagă Agios Ilias şi Englouvi (cel mai înalt sat de pe insulă, la 750 m altitudine, renumit pentru lintea sa) este îngust și șerpuit pe alocuri. Oferă însă peisaje superbe spre est, către insulele arhipelagului din zona Nidri. Undeva pe acest drum se pare că ar exista o bază militară americană abandonată (în care se poate intra), marcată printr-un mic indicator "US Force". De aici se mai urcă puțin, până la o bisericuță, care ar reprezenta cel mai înalt punct din insulă unde se poate ajunge cu mașina. Tot în interiorul insulei, turistul care dispune de timp poate cutreiera satele pentru a descoperi ruine ale morilor de apă și de vânt, sau poate face drumeții la prăpastia de la Melissa (în nord), peștera Karouha și izvoarele Kerasia de lângă Sivros, sau la cascada Akoni. Sau poate admira vechi lăcașuri sfinte: mănăstirea Bisericii Roșii (Kokkini Ekklesia) din Platystoma; Agios Georgios cu picturi murale de la 1600 și Agioi Pateres în apropiere de Kolivata și Alexandros, pe înălțimile muntelui Skaros (cu o interesantă pădure de stejari și o excepțională priveliște de la înălțime asupra insulelor din sudul și estul Lefkadei); Agios Ioannis „din livadă”, la est de Karya, datând din secolul 17; Arhanghelul Mihail din Vafkeri, cu picturi murale; Agios Ioannis din Rodaki, la sud de Vournikas; Agios Stefanos în Sfakiotes, la care se ajunge urcând niște trepte săpate în stâncă. Sperăm să ne convingem de frumusețea lor într-o viitoare vacanță în Lefkada.

Dincolo de Kalamitsi, orientându-ne după un indicator de pe marginea șoselei, coborâm câteva serpentine până la plaja Kathisma, ușor accesibilă și probabil aglomerată vara. Turiștii au la dispoziție parcări spațioase de-a lungul plajei întinse, una dintre cele mai mari de pe insulă, cu nisip și pietriș fin. Și aici apa „albastră” se adâncește brusc, iar apusurile sunt probabil magnifice. Amenajată, cu șezlonguri și umbrele, cu câteva taverne pe plajă și spatii de cazare, Kathisma este supranumită plaja parapantiştilor, care pornesc în aventura lor aeriană de pe stâncile din apropiere sau din satul Exanthia. Plaja este renumită pentru valurile mari care uneori fac dificilă intrarea în apă. Noi nu facem baie, însă luăm un prânz întârziat la taverna Theocharis Bros. Porții mici la prețuri mari: 8,5 euro musaca și pastisio (lasagna grecească, cu aceeași carne ca în musaca, însă cu paste în loc de vinete), 4 euro tzatziki etc. Nimic din partea casei, iar chelnerul fără chef. Mie nu mi-a plăcut.

Tot ca o paranteză, am citit că la nord de Kathisma, dincolo de câteva stânci frumoase formând un promontoriu, începe plaja Milos, una dintre cele mai apreciate din insulă. Liniștită și sălbatică, complet neamenajată, curată, plaja este ascunsă într-un golf săpat în stâncă, ca un amfiteatru, înconjurată de pădure, cu apusuri superbe. Lungă și lată, cu nisip și pietricele șlefuite de apa limpede, turcoaz, care se adâncește după câțiva metri de la mal, Milos este frecventată de nudiști. Accesul se face din Agios Nikitas, un sat mic pescăresc, liniștit și pitoresc. Situat într-un golf, cu case din piatră dispuse în formă de amfiteatru. Singura stațiune de pe coasta de vest aflată la malul mării, la poalele muntelui, Agios Nikitas are doar o străduță principală, pietonală, străjuită de taverne pline de flori și magazine, animată seara. Aceasta coboară pe plaja foarte mică a satului, cu nisip si pietricele. Intrarea în apa limpede, bună pentru snorkeling, este lină. În sudul ei, plaja de la Agios Nikitas este despărțită de plaja Milos printr-un pinten stâncos ce înaintează în mare – Capul Nikitas. Mașina se parchează la șosea, iar apoi, mergând pe strada principală a satului, se urmează drumul marcat de un indicator în dreptul tavernei Poseidon. Acesta urcă spre sud-vest, întâi pe trepte pe lângă niște studiouri, apoi pe potecă prin pădure (cam 20 de minute). Din vârful dealului, priveliștea este minunată. Ultima parte a coborârii spre plaja Milos se face pe niște scări din piatră. În sezon, în zilele fără valuri mari, se poate ajunge la Milos cu barca (taxiboat) de pe plaja Agios Nikitas.

În nord-vestul Lefkadei, dincolo de Agios Nikitas, trecem pe lângă plaja Pefkoulia, vizitată de Ioana și Bogdan în timpul vacanței pe care au petrecut-o pe insulă cu câțiva ani în urmă. Accesibilă (din șosea se coboară câteva trepte printre pini), se pare că plaja este împărțită în două zone: o parte amenajată cu șezlonguri, umbrele și terase; iar dincolo de ea, spre dreapta, după niște bolovani, o altă parte mai sălbatică, întinsă, cu nisip mai fin și mai puține pietre, cu intrarea lină în mare. Când nu sunt valuri, apa este bună pentru snorkeling. În depărtare, spre stânga, se vede Agios Nikitas, pitit la baza munților, cu micuța lui plajă. Venind dinspre Agios Nikitas, acolo unde se termină plaja Pefkoulia este un loc de parcare, pe partea stângă a șoselei, de unde se poate admira apusul.

Dincolo de Pefkoulia, în drumul nostru spre capitala Lefkas, intenționăm să vizităm mănăstirea Sfintei Fecioare Maria Faneromeni, de la marginea satului Frini. Însă nu o găsim, căci nu vedem vreun indicator care să arate drumul ce urcă pe dealul unde se află cea mai importantă biserică a insulei, datând din 1634. Mănăstirea de călugări este renumită pentru icoana făcătoare de minuni realizată la Muntele Athos în 1876. Muzeul găzduiește obiecte religioase ce datează din perioada dominației turcești (secolul 15), obiecte vechi și valoroase aduse de la alte mănăstiri de pe insulă, abandonate sau care nu mai există, precum și câteva machete de vapoare. În incinta mănăstirii există și o mini-grădină zoologică. Din turn sau din punctul de belvedere amenajat în spatele mănăstirii, se pot admira plantația de măslini datând din secolul 17, iar dincolo de ea, spre nord, orașul Lefkas, plaja Agios Ioannis, laguna Gyra și bineînțeles marea. Laguna Gyra, în nordul capitalei, reprezintă unul dintre cele mai valoroase hidro-biotopuri din Marea Ionică, găzduind lebede, rațe, gâște, bâtlani și lufe, precum și o crescătorie seculară de pește – Ivari. Este înconjurată de o fâșie îngustă de uscat, de nisip amestecat cu pietriș, lungă de câțiva kilometri, pe care se desfășoară vreo trei plaje. Prima este Agios Ioannis, în sud-vestul și vestul lagunei, cu valuri mari și vânt bun pentru surf, parapante și înălțat zmeie. Dotată cu taverne, șezlonguri și umbrele. Apa limpede și albastră, cu pietre, se adâncește treptat. Se poate urca în ruinele celor 3-4 mori de vânt de pe plajă (din cele 12 care existau odată). Peisajul este încântător, mai ales la răsărit și apus. În continuarea plajei Agios Ioannis, mărginind laguna în nord-vest și nord, plaja Gyra oferă și ea o frumoasă priveliște. La capătul ei, în nord-estul lagunei, plaja Kastro. Tot în apropiere de capitală, satul Apolpaina adăpostește cel mai vechi lăcaș de pe insulă, datând din secolul 15, mănăstirea Panagia Hodegetria, cu fresce vechi și interesante.

Noi petrecem seara pe o micuță plajă din Nikiana, aproape de hotelul nostru (atât de mică încât sunt aproape sigur că mai există una mai mare, dar n-am nimerit-o noi). Stăm pe șezlonguri, admirând marea și crestele înalte ale munților Greciei continentale care reflectă lumina soarelui la apus. Bem vin, mâncăm cozonac și ne ferim cât putem de numeroșii țânțari.

Începem ziua de vineri cu o scurtă vizită în peninsula Geni, din estul Lefkadei, cea care închide golful Vlycho, la sud de stațiunea Nydri. În extremitatea sa nordică, la capătul unei poteci, se ajunge la micuța biserică Agia Kiriaki. De aici se poate admira Nydri, situat dincolo de „gura” golfului liniștit și apărat de valuri. Facem o scurtă oprire și ne plimbăm puțin prin curtea pensiunii cu restaurant SeaSide (www.seaside-lefkada.com), admirând golful de pe ponton. Locul arată foarte bine și chiar ne gândim că restaurantul ar fi o opțiune bună pentru masa noastră de prânz. Ne grăbim spre Syvota, așa că nu mai ajungem și la plaja Dessimi (sau Santa Maura), aflată la mică distanță, în sudul peninsulei Geni, pe țărmul său exterior, într-un golf înconjurat de păduri, cu vedere spre insula Meganisi. Drumul este ușor și scurt, doar vreo doi kilometri de la indicatorul din șoseaua principală, după ieșirea din Nydri spre Vasiliki. Plaja este mică, liniștită și drăguță, cu un camping și câteva taverne, bogată în faună marină. Observ pe hartă, mai la sud, spre Poros, o plajă mică, Fteri.

Între Nydri şi Sivota, la şosea, vedem o cramă însă nu ne dăm seama la timp dacă este deschisă sau nu. Ajungem la Syvota, mic sat pescăresc situat într-un golfuleț din sudul insulei, asemănător unui fiord, înconjurat de dealuri verzi. Portul, plin de bărci, iahturi și alte ambarcațiuni, este liniștit, cochet, romantic. Peisajul pitoresc este întregit de numeroasele vile și taverne, încărcate de flori. Mesele sunt afară, pe malul apei, printre glastrele mari și frânghiile care țin la mal ambarcațiunile. Nu știu dacă satul are și plajă, căci noi ne-am plimbat doar prin zona portului. Ne oprim la cea mai îndepărtată tavernă, Liotrivi, de fapt un cafe-club (www.liotrivi.gr). Decorat cu piatră și lemn, având în interior o veche presă de măsline. Ne așezăm pe fotoliile confortabile de pe terasa cu umbră, bem bere și cafea și admirăm bărcile cu pânze și iahturile care ies în larg. Bogdan avea să mărturisească ulterior că momentele de maximă relaxare petrecute aici reprezintă cea mai frumoasă amintire a sa din întregul concediu. Am citit că din localitatea Marantochori, aflată între Syvota și Vasiliki, pornește un drum asfaltat, semnalizat printr-un indicator (care se vede mai bine venind dinspre Vasiliki). Drumul îngust și cu serpentine coboară până la un mic platou unde se află parcarea și taverna plajei Ammousa sau Ammouso, situată într-un golf (la est de plaja Agiofili). Înconjurată de pădure, plaja mică și cochetă, amenajată cu șezlonguri și umbrele, cu tavernă și loc de campare, este apreciată de turiști pentru apa limpede și liniștită, cu pești. Pietricele pe plajă și în apa care se adâncește aproape de mal. La est de Ammousa se află plaja Afteli, dar se pare că accesul este mai dificil: tot din șoseaua principală, mergând spre satul Evgiros, se coboară vreo 4-5 km. Drumul îngust, în pantă mare, are câteva curbe strânse. Parcarea este mică, la fel și plaja neamenajată dar nu foarte aglomerată. Două mici terase, pietriș pe plajă și în apa calmă, limpede, cu câțiva pești.

Din Syvota, noi preferăm să ne întoarcem puțin spre est și să coborâm în golful vecin, Rouda, înconjurat de dealuri împădurite, la plaja Mikros Gialos. Din satul Poros, bine semnalizat, drumul ușor, sinuos și îngust pe alocuri, coboară până pe plajă. Locuri suficiente de parcare. Plajă frumoasă, liniștită, cu pietricele mici. Șezlonguri și umbrele (6 euro),  taverne acoperite de flori. Apa verde, limpede, este mică la mal și nu are valuri. Prima mea baie din acest concediu coincide cu prima experiență de snorkeling. De asemenea, este pentru întâia oară când reușesc să fac pluta (pe față și pe spate). Vedem în zare insula Ithaca. Luăm prânzul la taverna Del Mare, de lângă plajă. Totul este foarte bun: papustaki (vinete și carne tocată ) 7 euro, beef steak 9,5 euro, jumătate de litru de vin 3,3 euro, dar mai ales excelentele baklava și cataif, 2,5 euro. Nu primim nimic din partea casei, însă oamenii sunt foarte amabili și ne simțim foarte bine. Mai puțin Ioana, stresată fiind de o viespe. Care îi tot dă târcoale lui Bogdan, până când nu se mai poate abține și i se așază pe buze. După masa de prânz ne întoarcem pe plajă.

Spre seară mergem să vizităm Cascada Dimosari. Venind dinspre sudul insulei, în timp ce coborâm de pe dealul din apropiere de Nydri în fața noastră se deschide o superbă panoramă spre oraș, golful Vlycho și arhipelagul de insulițe din jur. Din Nydri se poate ajunge la cascadă și pe jos, căci drumul de 3-4 km este ușor și plăcut. De pe șoseaua de centură a orașului o luăm pe drumul către satul Rachi, apoi urmăm indicatoarele “waterfalls” sau ”kataraktes”. Printre livezile de lămâi, portocali, rodii, smochini și măslini, cred că există mai multe variante de drum care se unesc la un moment dat. Lăsăm mașina în parcarea improvizată lângă taverna Platanos. De aici, urcăm în pantă domoală vreo 400 m pe cărarea pietruită, prin pădure apoi printr-un mini-canion. Pe alocuri sunt balustrade, trepte de piatră și mici podețe peste pârâul format în aval de cascadă. Ba chiar și o poartă naturală printre stâncile înalte. Cascada are vreo 25 m înălțime. Apa se prăvale pe o stancă înaltă și formează un mic lac înainte de a continua sub formă de pârâu. Mulți turiști fac, după preferință, duș sub apa rece și limpede a cascadei (atunci când debitul o permite) sau baie în lacul de la bază.

Ne întoarcem în Nydri, localitate situată pe partea estică, pe cea mai circulată șosea care leagă nordul și sudul Lefkadei, cu vedere spre insulele Madouri, Heloni, Sparti, Skorpidi, Skorpios, Meganisi și, dincolo de ele, spre Grecia continentală. Parcăm pe strada principală, la intrarea în oraș, și mergem la plimbare pe jos. Fost sat de pescari, Nydri este acum al doilea oraș ca mărime după capitala Lefkas și, totodată, cea mai mare și cea mai cosmopolită stațiune a insulei, animată și aglomerată, cu multe taverne și magazine. Ne plimbăm agale pe faleza cu palmieri, străjuită de o parte de taverne înșirate una lângă alta, așezate cu fața către mare, iar de cealaltă parte de zeci de ambarcațiuni ancorate la mal. Admirăm o statuie a celebrului Aristotelis Onassis, căruia orașul îi datorează o bună parte din faimă, precum și un bust al lui Wilhelm Dorpfeld – arhitect și arheolog german care a dedicat insulei o bună parte a activității sale profesionale. A murit și a fost înmormântat la Nydri. În spatele tavernelor, paralelă cu faleza, strada cu magazine se închide seara pentru mașini, devenind un furnicar de oameni. Din Nydri, principalul port turistic al insulei, se închiriază bărci sau se pleacă în croaziere de o zi, în turul insulelor ionice din jurul Lefkadei. În plimbarea noastră, trecem pe lângă vapoarele trase la mal, în fața cărora agenți așezați la măsuțe vând bilete pentru croazierele în care se vizitează porturi și plaje din insulele vecine. Din câte am citit pe amfostacolo.ro, prețul unei croaziere variază între 10 și 20 de euro, depinzând de numărul de persoane și de ce anume este inclus în preț: transfer cu autocarul de la hotel, gustări etc. Lista obiectivelor vizitate în majoritatea croazierelor cuprinde: plajele Porto Katsiki și Egremni (sau eventual Agiofili, atunci când valurile și curenții nu permit acostarea pe plajele din vest); portul Fiskardo din nordul insulei Kefalonia; localitatea Kioni ascunsă într-un golf din nord-estul insulei Ithaca, cu străduțe frumoase și case pline de flori, cocoțate pe versantul muntelui; Spartochori (satul spartanilor) și mica fabrica de ulei de măsline, precum și peștera Papanikolis cu apa sa verde (a doua peșteră ca mărime din Grecia) din insula Meganisi (sau insula marinarilor); plajă pe Skorpios - fosta insulă a lui  Onassis; insula Madouri (cea mai apropiată de Nydri), proprietate a familiei poetului Aristotelis Valaoritis, având o singură clădire, veche de peste 150 de ani, care se vede bine din Nydri; insulele Skorpidi şi Sparti, sau Kastos şi Kalamos. Se pare că, supraîncărcate uneori cu turiști în detrimentul confortului și vizibilității acestora, vapoarele de croazieră navighează adesea cu delfini prin preajmă. Croaziera cu nava Odysseia ar fi mai scumpă (circa 40 euro), însă include prânzul, echipamentul de snorkeling și umbrelele de soare. Există și croaziere mai scurte – turul insulei Lefkada sau seara greceasca în portul Vathi din Meganisi. De asemenea, am citit că plaja din Nydri, în continuarea portului spre nord, este lungă și îngustă, liniștită, amenajată, pietroasă, cu intrare lină în marea calmă, limpede, fără valuri. Dincolo de ea, la circa 1,5-2 km de Nydri, după Perigiali, apa limpede de la plaja Passa este bună pentru snorkeling. Se pare că nu există indicator, însă mașinile turiștilor parcate pe marginea drumului ar putea fi un punct de reper. Se coboară 2-3 minute, printr-o pădurice, până pe plaja îngustă și nu foarte lungă. La nord de Passa, între Perigiali şi Nikiana, alte două plaje mici, Keramidaki şi Magemenou. Şi în estul peninsulei Geni, ar mai exista trei plaje micuţe: Korakias (nord-est), Laka (est) şi Lagada (sud-est). La ultima se ajunge doar cu barca din Nydri, căci nicio potecă nu coboară de pe faleza înaltă din spatele plajei. Este o fâșie îngustă și lungă, cu pietriș, apă limpede, cu colonie de bureți galbeni și iarbă de mare. Apropos de plaje mici, am văzut pe hartă că insula ar mai avea și altele, mai puțin cunoscute: Paradisos (la sud de Ligia), Potisies (Agios Nikitas), Skala Gialou (la nord de Pefkoulia), Kastri (în zona Marantochori). Probabil mai sunt și altele.

Tot pe amfostacolo.ro, am găsit multe recomandări în ceea ce privește tavernele din Lefkada. Enumăr câteva. Gustoso, Margarita, Morganti în Lefkas. Xouras în Ligia. În Nikiana: Porto, Pantazis. În Nydri: El Greco, dar și Il Sapore, Ionion, Panorama, Mamma Mia, Piperi sau Appollon, Flisvos, Gregory’s Place. În Syvota: Spiridoula, Stavros. În Vasiliki: Miramare, Delphini, Alexandros, Mary&Gary, Batzakanias (la ieșirea spre Agios Petros). În Athani: Greco Levante, dar și Avra (pe dreapta, înainte de a se coborî la dreapta spre Egremni), Oasis. În Kalamitsi: Panoramic View (la ieșirea spre Agios Nikitas, deasupra plajei Megali Petra). Pardalo Katsiki (Capra Nebună) în Karya. The Katoghi (al unor englezi) în Vavkeri. Akroialy în Kathisma. Agios Nikitas: To Steki, dar și Pontoni, Maistros, Lefteris.

Încheiem seara savurând o sticlă de vin pe marginea piscinei de la hotelul nostru din Nikiana. Sâmbătă dimineață luăm micul dejun în viteză, apoi ne grăbim spre Vasiliki. Aici ne îmbarcăm pe feribot și pornim spre Kefalonia, insula care ne va găzdui în următoarea săptămână. Dorim să ne întoarcem în Lefkada, măcar de un Întâi Mai când poate nu o fi așa aglomerat, căci ne-au rămas multe locuri interesante de văzut aici.